06 mei 2007

Nachtwacht

Het testosteronkanon in mij werd heftig wakkergeschud. "Een nachtje bewaker spelen op een school". Geef toe, dat klinkt toch geweldig gevaarlijk en enorm avontuurlijk.

De school van dienst had mensen nodig die ervoor konden zorgen dat dieven niet aan de haal gingen met de voorraad drank die er stond, ter gelegenheid van het schoolfeest. En ja, Jonas voelde zich geroepen om tegen een kleine vergoeding een nachtje te gaan helpen.

We waren met 4. Er waren Joachim en Ik en dan hadden we nog G. "Al 17 jaar in het vak als nachtwaker, dus hij kende het vak" en S. De illegale Rus. Jawel, u leest het goed, ik heb nader kennis gemaakt met een mens zonder papieren die hier dik tegen zijn zin in België vertoefde. Het was dat of als soldaat gaan dienen voor z'n land. Schrijnende situaties allemaal.

En toen gebeurde er niets. Er viel niets te beleven. De politie kwam ook even langs, dronk pintjes, en vertrok weer. Modelagenten. Geen enkele vandaal hebben we die nacht moeten tegenhouden, geen enkele dronkelap die probeerde om tot bij het bier te geraken.

Wat deden we dan terwijl? Juist ja, in slaap vallen. We keken film, maar dan zonder geluid, omdat dat niet werkte. U kan het al raden, niet meteen de boeiendste zaak. Joachim en ik doolden wat door de verlaten school en verveelden ons te pletter. Gelukkig waren er nog de koffiekoeken. Koffiekoeken voor "De nachtwacht". Het waren er veel en ik had honger, ook al was het midden in de nacht. 's Morgens stond er alweer een nieuwe doos voor ons klaar, blij dat we waren.

Ondertussen deden we zeer onnozel, zeer onnozel. Bepaalde zaken werden zelfs opgenomen met behulp van een dictafoontje, iets waar we nog veel spijt van gaan hebben enzo. Wat een gezever toch.

Tegen een uur of vijf kropen we in onze slaapzak, om al slapende de grote tent te bewaken. We installeerden ons op het podium, ja, wij staan graag in de belangstelling. Het was koud, maar het viel al bij al nog wel mee. Gelukkig kon ik tegen tien uur weer in m'n eigen bedje kruipen om nog een beetje slaap in te halen. Een geweldige nacht, maar geen tweede keer meer ...

Geen opmerkingen: